σύνδεση

Σύριζα: οι 50 Αποχρώσεις του Λούμπεν

Σύριζα: οι 50 Αποχρώσεις του Λούμπεν «Είμαστε κάθε πλακάκι που ξηλώσαμε και εκσφενδονίσαμε από την πλατεία Συντάγματος. Είμαστε κάθε μούντζα προς το κτίριο που συμβολίζει τον κοινοβουλευτισμό».

 

 

Θαυμάστε πολιτικό λόγο ενός συριζαίου «συνταγματολόγου», ονόματι Ακρίτας Καϊδατζής, ο οποίος χρημάτισε Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Προσφάτως συμμετείχε στο 15μελές του θιάσου ποικιλιών «Αγανακτισμένων Συνταγματολόγων», προωθητών (pushers) των «τεκμηρίων» του Βαξεβάνη (και των στόχων του πρώην επικεφαλής του 15μελούς), ως «συνάδελφος» του Αλιβιζάτου και του Λαοπρόβλητου Βενιζέλου (4,68%).

Ακρίτας Καϊδατζής, 2 Φεβρουαρίου 2023: «Γιατί η δημοκρατία ή θα είναι “πεζοδρομιακή” ή δεν είναι δημοκρατία: Υπάρχει μια αντίληψη για την κοινοβουλευτική δημοκρατία που τη θέλει μόνο κοινοβουλευτική και καθόλου δημοκρατία. Κατ’ αυτή οι πολίτες επιλέγουν στις εκλογές κυβέρνηση και μετά μένουν απαθείς για 4 χρόνια. Και όταν ο έλεγχος από τη Βουλή είναι αλυσιτελής, τότε κυρίως στο δρόμο. Στο δρόμο κρίνεται αν μια δημοκρατία παραμένει τέτοια. Μόνο “πεζοδρομιακή” επομένως μπορεί να είναι η δημοκρατία. Στη χώρα του 1-1-4 είναι ύβρις και μετα-πολιτικό NewSpeak να ισχυρίζεται κανείς κάτι άλλο.

ΥΓ. Είναι κατανοητό –όχι δικαιολογημένο, κατανοητό– να απεχθάνονται κάποιοι το “πεζοδρόμιο”, το λαό και τη δημοκρατία όταν θυμούνται ότι στους δρόμους κάποτε έγινε σύνθημα ενός ολοκλήρου λαού το “... κάθαρμα”

Ακρίτας Καϊδατζής, 4 Φεβρουαρίου 2023: «Η “φιλελεύθερη” “κεντρο”δεξιά έφερε τη Στάζι στην Ελλάδα και ταΐζει με κρατικό χρήμα το σύστημα που τη στηρίζει. Ορμπανικός φιλελευθερισμός α λα γκρέκα. H άκρα δεξιά αποδεικνύεται ο πιο ικανός στον εισοδισμό πολιτικός χώρος. Έχει καταφέρει να διεισδύσει με πολύ μεγάλη επιτυχία στο συγγενή χώρο της αυτοαποκαλούμενης “φιλελεύθερης” δεξιάς

Αυτός ο τύπος διδάσκει στη Νομική και πληρώνεται από το Ελληνικό Δημόσιο. Σε ένα ευνομούμενο κράτος θα ετίθετο αυθωρεί εκτός πανεπιστημίου. Ε, λοιπόν με ενοχλεί και δεν θέλω ως έλληνας φορολογούμενος να πληρώνω τέτοιον Συριζαυγίτικο ακτιβισμό.

Το ίδιο ισχύει και για τον στρατευμένο στον ΣΥΡΙΖΑ πανεπιστημιακό Ν. Μαραντζίδη, ο οποίος προέβλεπε ότι ο «δικτάτορας» Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει το τέλος του… Τσαουσέσκου!

«Μια ιστορία που ίσως διδάσκει: ξέρεις γιατί ο Τσαουσέσκου ήταν ο μόνος στην Ανατολική Ευρώπη όταν έπεσαν τα κομμουνιστικά καθεστώτα που είχε τέτοιο δραματικό τέλος, ενώ οι άλλοι ακόμη κι ο Γιαρουζέλσκι ή ο Χόνεκερ απλώς πήγαν στην άκρη; Γιατί ο Τσαουσέσκου ήταν ο μόνος που είχε νομικά μεταφέρει την ευθύνη και τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών (της Σεκιουριτάτε δηλαδή) υπό τον προσωπικό του έλεγχο και του στενού οικογενειακού του κύκλου. Στην πράξη ο Τσαουσέσκου παρακολουθούσε όλους, εχθρούς και φίλους του καθεστώτος, συνεργάτες και στελέχη της ηγεσίας του κόμματος. Όταν ήρθε το τέλος, όλοι ήξεραν ότι κάθε ομαλή μετάβαση προϋπέθετε την εγκατάλειψη αυτού του τύπου. Όποιος πιστεύει ότι ελέγχοντας τα πάντα και τους πάντες μπορεί να αποφύγει την νέμεση της ιστορίας, αυταπάται. Αργά ή γρήγορα αυτή θα έρθει» (Η Καθημερινή, Κυριακή 6.11.2022, διαθέσιμο στο https://bit.ly/3U8HuoR).

Την επόμενη Κυριακή (13.11.2022, βλ. https://bit.ly/3hD2ZzY) παρίστανε τον κυνηγημένο «αντιφρονούντα» στο… «ολοκληρωτικό καθεστώς» Μητσοτάκη και της… ΣΤΑΖΙ που εκείνο δημιούργησε. Αυτή λέγεται «έγκριτη αρθρογραφία» στην Ελλάδα· και δεν δημοσιεύεται στο Documento αλλά στην Καθημερινή! Ωστόσο ακόμη περιμένουμε να μας εξηγήσουν για ποιο λόγο σταμάτησαν εν μιά νυκτί οι «επιστημονικές» έρευνες κοινής γνώμης στο ΠΑΜΑΚ που παρουσίαζε ο ίδιος στον ΣΚΑΪ, ενώ μεταστράφηκε από καταδιωκόμενος από την Αριστερά σε φανατικό προπαγανδιστή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά αν τα παραπάνω είναι «φυσιολογικά» στη συνταγματολογία του πεζοδρομίου (τροτουάρ), υπάρχουν και άλλα εξωφρενικότερα, φαινόμενα από τα οποία θα αξιώσουμε μετά τις εκλογές να απαλλάξει το ελληνικό πανεπιστήμιο ο/η επόμενος/η υπουργός Παιδείας.

Ο κοσμήτορας (sic) της σχολής Ανθρωπιστικών (!) και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παναγιώτης (Τάκης) Πολίτης οργάνωσε στο Πανεπιστήμιο εκδήλωση για την υποστήριξη του Κουφοντίνα στις 18 Οκτωβρίου 2022. Ιδού ένα απόσπασμα από την ομιλία του εν λόγω «κοσμήματος», στην εκδήλωση:

«Το κίνημα από την πλευρά του, πέρα από το ότι έχει μια ηθική υποχρέωση να στηρίζει κάθε σύντροφο και συντρόφισσα ο οποίος διώκεται –και ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι ξεκάθαρο ότι είναι από τη δικιά μας πλευρά–, έχει και μια άλλη υποχρέωση σ’ αυτή τη συγκυρία· ακριβώς πατώντας και σ’ αυτά που πριν από λίγο ακούσαμε από τον ίδιο το Δημήτρη και το στόμα του, για να ανατρέψει αυτή την δαιμονοποίηση η οποία επί δεκαετίες επιχειρείται, σε ό,τι αφορά την κοινωνική και κινηματική αντι-βία, για να ανατρέψει αυτή την κατάσταση η οποία εν πολλοίς έχει εντρυφήσει σε μεγάλα κομμάτια της αυτοαποκαλούμενης αριστεράς ένα φοβικό απέναντι στην κοινωνική και την κινηματική αντιβία, ακόμα και απέναντι στο ένοπλο, που φτάνει μέχρι και το ένοπλο, θεωρώντας ότι αυτές οι μορφές πάλης πλέον δεν είναι συμβατές με τη σύγχρονη εποχή, αυτή ακριβώς η αναστροφή αυτής της αντίληψης είναι κάτι το οποίο θα πιστωνόταν σε όλους όσους θα μπορούσε να πιστωθεί, σε όλους όσους στηρίζουμε έναν τέτοιον αγώνα σαν αυτό που διεξάγει ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Και από αυτή την άποψη γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο για κάποιους που έχουν ακόμα τους ενδοιασμούς τους, αλλά και ταυτόχρονα πολύ πιο επιτακτικό γι’ αυτούς που θυμούνται ότι η αριστερά διαχρονικά ποτέ μα ποτέ δεν είχε βγάλει έξω από τη φαρέτρα των όπλων της με εισαγωγικά το όποιο μέτρο κοινωνικής κινηματικής λαϊκής αντι-βίας χρειαζόταν να αναλάβει κάτω από συγκεκριμένες συγκυρίες, κάτω από συγκεκριμένες εποχές. Όπλα τα οποία οφείλει να διαχειρίζεται με τρόπο τέτοιο συνετό, παραγωγικό, ανάλογα με τις περιστάσεις, αλλά ποτέ να μην εξοβελίζει κάποια από αυτά όπως πολύ πολύ συστηματικά τουλάχιστο σε ένα επίπεδο περιρρέουσας ατμόσφαιρας εμφανίζεται τις τελευταίες δεκαετίες στο πολύ μεγάλο κομμάτι της αριστεράς στη χώρα.» (διαθέσιμη στο λινκ https://bit.ly/3In83U6).

Μέσα σ’ όλα αυτά οι «αγωνιστές» δολοφόνοι των νεκρών της Μαρφίν κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας. Το Τσιπραίο assett Βαρουφάκης έμεινε ατιμώρητος για τα εγκλήματα εναντίον της χώρας κατά το «ΒΡΩΜΙΚΟ 2015». Κι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πρόσφατα μάχη στη Βουλή, με τη διατύπωσή του και τη στάση του στον νόμο αποκλεισμού του κόμματος Κασιδιάρη. Προφανώς έτσι ώστε να μπορεί στο μέλλον ο εν όπλοις σύντροφός τους Κουφοντίνας να πολιτευθεί. Και να κάθεται στα έδρανα της Βουλής δίπλα στους Συριζαίους ομοϊδεάτες του. Και εδώ οι ανησυχούντες «φρουροί του Συντάγματος» δεν είδαν καμιά αναλογία, κανένα πρόβλημα. Θυμίζουμε πάντως ότι ο Τσίπρας είχε ολοκληρώσει τις προγραμματικές δηλώσεις του το 2015 με τη φράση: «Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα της χώρας». Στην πραγματικότητα ήθελε να πει: «Είμαστε κάθε πλακάκι που ξηλώσαμε και εκσφενδονίσαμε από την πλατεία Συντάγματος. Είμαστε κάθε μούντζα προς το κτίριο που συμβολίζει τον κοινοβουλευτισμό. Είμαστε οι σημαιοφόροι των Νέων Ιδεών, με εκείνα τα σημαιάκια-ρόπαλα».

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής 19 Φεβρουαρίου 2023.