σύνδεση

Η Athens Review of Books στο Γκουλάγκ «Ν. Κοτζιάς»

Η Athens Review of Books στο Γκουλάγκ «Ν. Κοτζιάς» Σχέδιο του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου.

 

 Τα παραληρήματα μεγαλείου του αποπεμφθέντος υπουργού Εξωτερικών και Πολυκαθηγητή Ν. Κοτζιά μετά την αποπομπή του («Μεγαλώνουμε την Ελλάδα γι’ αυτό σκούζουν. Προσθέτουμε μια έκταση σαν τη Θεσσαλία») τον καθιστούν αδιαμφισβήτητο ηγέτη της Ελλάδας των… τριών ηπείρων και των επτά θαλασσών. Θα είναι σκάνδαλο πλέον να ονομάζονται τόσες οδοί Ελευθερίου Βενιζέλου: τουλάχιστον οι μισές πρέπει να μετονομαστούν, όπως και το Αεροδρόμιο.

Ο αποπεμφθείς Κοτζιάς κομπορρημονεί ότι μεγάλωσε την Ελλάδα, ότι είναι κατευθείαν απόγονος του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ότι τον πέρασε δυο φορές στρατοδικείο η Χούντα και τον «εκδίωξε από τη χώρα», ότι «κατείχε θέση καθηγητού» στην Οξφόρδη και το Χάρβαρντ (mind the ΓΑΠ), ότι είναι συγγραφέας «δεκάδων επιστημονικών (sic) βιβλίων και μιας ποιητικής συλλογής» αφού πρώτα υπήρξε υβριστής του «άγνωστου πολωνού πρόσφυγα» Τσέσλαβ Μίλος, ότι «εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής» στο Μαρβούργο, ότι «δίδαξε στην [ανύπαρκτη] έδρα Abendroth στον οποίο [υποτίθεται ότι] έκανε διδακτορικό ο κ. Σημίτης», ότι η οικογένειά του είχε στη δούλεψή της τον Σημίτη (τι εμμονή!), ότι «κατ’ εντολήν του κόμματός του έγραφε ανοησίες». Και βέβαια, με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, είναι μεν εκ των ιδρυτών του ΚΚΕ αλλά δεν υπήρξε σταλινικός, ούτε καν θαυμαστής των κομμουνιστικών καθεστώτων. Κι ο Τσίπρας τον πήρε στα σοβαρά! Πήρε στα σοβαρά και την «συγκυβερνώσα Κίνηση Πράττω», με τους Κοτζιά, Τόσκα και Καπάκη. Αρκεί να προσέξει κανείς μόνο τη  φράση του Ψεματοκοπείου «Ο Κοτζιάς» για να διατυπώσει μια ασφαλή διάγνωση: «Είμαι και αριστερός που αποποιήθηκε την περιουσία του πατέρα του, της μητέρας του και του θείου του, όταν στην επιχείρηση της οικογένειάς του δούλευε και ο Κώστας Σημίτης».

Όσο κι αν όλα αυτά φαίνονται γραφικά, δεν είναι για γέλια αν σκεφτεί κανείς τι εξουσίες δόθηκαν σ’ αυτόν τον άνθρωπο.

Παρακάτω θα αναφερθούμε μόνο στην τρομοκρατία που υπέστη η Athens Review of Books από τον αποπεμφθέντα υπουργό Ν. Κοτζιά και τις προσπάθειές του που δεν έχουν προηγούμενο να κλείσει ένα περιοδικό το οποίο τιμά τα ελληνικά γράμματα. Αφορμή ήταν μια επιστολή που δημοσιεύσαμε, στην οποία ο επιστολογράφος, αναφερόμενος στην περίοδο που ο Κοτζιάς ήταν ιδεολογικός καθοδηγητής στο ΚΚΕ («ο Σουσλώφ του Κόμματος»),  τον χαρακτήριζε «γκουαλάιτερ του σταλινισμού». Ο Κοτζιάς υπέβαλε μια αγωγή ζητώντας 250.000 ευρώ για βαριά προσβολή της (σταλινικής) τιμής του. Και μόνο από το αιτούμενο ποσόν φαινόταν ο εκβιαστικός χαρακτήρας της. Χρησιμοποιώντας τη θέση του ως υπουργού Εξωτερικών κατόρθωσε να πετύχει την καταδίκη μας με σκανδαλώδη δικαστική απόφαση που γράφει δυο (2) φορές: «Ναι μεν απεδείχθη ότι ο ενάγων [: Ν. Κοτζιάς] υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚΕ» [το οποίο φέτος γιορτάζει τα 100χρονά του], όμως «ούτε και από τα κείμενά του που επικαλούνται και προσκομίζουν οι διάδικοι προκύπτει ο θαυμασμός του για το εν λόγω απολυταρχικό καθεστώς [: Χόνεκερ] και η διαφήμισή του.»

Ένας άνθρωπος που έχει επαφή με την πραγματικότητα, τη σοβαρότητα και τη λογική, μια τέτοια απόφαση θα την θεωρούσε προσβλητική, ο Κοτζιάς όμως όχι. Προτίμησε να εκθέσει ανεπανόρθωτα τους δικαστές που την εξέδωσαν και αυτούς που την επικύρωσαν, και προσπάθησε να κλείσει την Athens Review of Books, αποδεικνύοντας τον σταλινισμό του. Δεν υποκύψαμε σ’ αυτή τη βία και δεν του καταβάλλαμε τα λύτρα που του επιδικάστηκαν. Τον Ιούλιο του 2017 προχώρησε στις δεσμεύσεις των τραπεζικών λογαριασμών μας και των εσόδων από το πρακτορείο διανομής τύπου «Άργος». Ακόμα κι όταν μορφές της αντίστασης στη γερμανική κατοχή και στην απριλιανή δικτατορία όπως ο Μανώλης Γλέζος και ο Περικλής Κοροβέσης με κοινή ανακοίνωσή τους τον κάλεσαν να παραλάβει από αυτούς μια επιταγή εξόφλησης, δεν ντράπηκε: επιτέθηκε στον Περικλή Κοροβέση! Η μυθομανία τού κατά φαντασίαν καθηγητή στην Οξφόρδη και το Χάρβαρντ (αργότερα ο Παντός Καιρού είπε ότι ήταν «ερευνητής στο Weather Center») έφτασε στο σημείο να διατείνεται ότι  τον εκδίωξε η Χούντα από την Ελλάδα, αφού ευκόλως εννοείται ότι πέρασε από περισσότερα στρατοδικεία και διώξεις απ’ ό,τι ο Περικλής Κοροβέσης. Η Athens Review of Books αφενός έκανε προσφυγή με δικηγόρο τον αξέχαστο Καθηγητή Σταύρο Τσακυράκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αφετέρου άσκησε αγωγή κακοδικίας η οποία επρόκειτο να εκδικαστεί στο Ειδικό Δικαστήριο στις 9 Οκτωβρίου αλλά «αναβλήθηκε οίκοθεν».

Με δικηγόρο τον Φαήλο Κρανιδιώτη
Ο Κοτζιάς εξαπέλυσε την τρομοκρατική επιχείρηση εις βάρος της Athens Review of Books, πιστεύοντας προφανώς ότι θα πετύχαινε πολύ εύκολα την συντριβή της, αφού μάλιστα είχε ξεκινήσει τη δίωξη με δικηγόρο τον τότε συναγωνιστή του Φαήλο Κρανιδιώτη. Όμως έκανε λάθος εκτίμηση και η υπόθεση εξελίχθηκε σε πολυετή πόλεμο. Η εξαφάνιση της Athens Review θα λειτουργούσε ως παράδειγμα προς αποφυγήν ώστε κανείς ποτέ να μην ασχοληθεί με τα έργα του όταν υπηρετούσε την προπαγάνδα των καθεστώτων Χόνεκερ και Γιαρουζέλσκι.

Πέτυχε όμως το αντίθετο: ξαναθυμίσαμε τα λησμονημένα βιβλία του, όπως το «Η Πολωνία κι Εμείς» ή το «Ο Τρίτος Δρόμος του Πασόκ», όπου μετριοπαθέστατα είχε διατυπώσει την μεγάλη ιδέα ενός «γεωγραφικά περιορισμένου εμφυλίου που δεν φτάνει σε πανεθνικό εμφύλιο πόλεμο»…

Αλλά αποκαλύψαμε και πράγματα εντελώς άγνωστα, δημοσιεύοντας τις απαντήσεις των πανεπιστημίων Οξφόρδης, Χάρβαρντ και Μαρβούργου που διαψεύδουν τον εν λόγω «συλλέκτη πανεπιστημιακών εδρών», σύμφωνα με τον Θ. Βερέμη. Και το σημαντικότερο, αποκαλύψαμε ότι ο Ν. Κοτζιάς συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου «Der autonome Intellekt», που γράφτηκε υπό την καθοδήγηση του διαβόητου Manfred Buhr, επικεφαλής Προπαγάνδας του καθεστώτος Χόνεκερ (και πράκτορα της Στάζι με το ψευδώνυμο «Ελαφοπόδαρος»). Επρόκειτο για ένα βιβλίο που γράφτηκε για λογαριασμό του καθεστώτος Χόνεκερ, εκδόθηκε από το καθεστώς Χόνεκερ, υπηρετούσε την προπαγάνδα του καθεστώτος Χόνεκερ.

Κατάχρηση της δύναμης του κρατικού μηχανισμού
Χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό και τη δύναμη του ΥΠΕΞ, σαν να είμαστε σε κάποιο από τα καθεστώτα που προπαγάνδιζε, ο Κοτζιάς κατασκεύαζε και διέδιδε ακατονόμαστες συκοφαντίες εις βάρος του «ζεύγους Βασιλάκη», όπως μας αποκαλεί, που είναι αδύνατον να παρακολουθήσει κανείς. Γι’ αυτή την ιδιοτελή κατάχρηση των μηχανισμών της κρατικής εξουσίας μέχρι σήμερα δεν έχει μιλήσει κανείς. Ο πρώην υπουργός έπαιζε για μια ακόμη φορά αδίστακτα με τη ζωή των Άλλων: και οι Άλλοι συμβαίνει να είμαστε το «ζεύγος Βασιλάκη» που έχει το θράσος να εκδίδει την Athens Review of Books.

Το καλοκαίρι του 2017, με αφορμή σφόδρα επικριτικό γι’ αυτόν δημοσίευμα των Financial Times, κατηύθυνε μια πρωτόγνωρων διαστάσεων εκστρατεία δυσφήμησης του «ζεύγους Βασιλάκη» σε όλα τα ΜΜΕ του πλανήτη, με τη χρησιμοποίηση του μηχανισμού του ΥΠΕΞ, με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, που διακινήθηκε παγκοσμίως στα αγγλικά (και βέβαια στα γαλλικά και ελληνικά), από το Γραφείο Τύπου και την ιστοσελίδα του Υπουργείου. Μας εκήρυξε ολοκληρωτικό πόλεμο ‒ μέχρι την τελική συντριβή του «ζεύγους Βασιλάκη» και της Athens Review.

Χρησιμοποίησε όλους τους αθέμιτους τρόπους, και βέβαια όλες τις διασυνδέσεις, την επιρροή, τη δύναμη και τα μέσα «πειθούς» του ΥΠΕΞ στον ελληνικό τύπο και τους ανταποκριτές ξένου τύπου. Χρησιμοποίησε δεκάδες ή εκατοντάδες τρολ, λερναία και δυσώδη site, τα Τάγματα Ηλεκτρονικής Εφόδου του Διαδικτύου (e-Ταγματαλήτες), την πολιτική του οργάνωση-Ποτέμκιν «Πράττω» και ανθρώπους ορισμένων ΜΚΟ που εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση του ΥΠΕΞ. Κατασκεύαζε και διέδιδε τερατώδη ψέματα εις βάρος μας, όπως αυτά που έγραφε όταν υπηρετούσε την προπαγάνδα του Γιαρουζέλσκι και του Χόνεκερ. Με αλλεπάλληλες εισβολές λεηλατούσε τη ζωή των Άλλων, δηλαδή πολέμησε και προσπάθησε να εξοντώσει δύο πολίτες. Και η μανία του δεν σταμάτησε μόνο σ’ εμάς. Ακόμη κι όσοι επέκριναν τον παραλογισμό του ή τις αμφίβολης νομικής αλλά και ηθικής υπόστασης αποφάσεις που τάχα τον «δικαιώνουν», έγιναν θανάσιμοι εχθροί του, με πρώτον απ’ όλους τον πραγματικό (και όχι κατά δήλωσή του πολυκαθηγητή όπως ο αντίδικός μας) μονοκαθηγητή Θάνο Βερέμη.

Κι εμείς ματαιοπονούσαμε καταγγέλλοντας το θέμα «της κατάχρησης εξουσίας, της αναίσχυντης χρησιμοποίησης του Υπουργείου για ιδιωτική του αντιδικία, δηλαδή για ιδιοτελείς σκοπούς, και της τρομακτικής σε έκταση, ένταση και διάρκεια επιχείρησης εναντίον μας όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και παγκοσμίως, προς όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης, με την ισχύ και τους μηχανισμούς του ΥΠΕΞ, επιχείρηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την συντριβή μας».

Ο εφιάλτης διαρκεί τόσο πολύ και τόσο άγρια: ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών έκανε εισβολή στη ζωή μας, στο σπίτι μας, στην οικογένειά μας, στη δουλειά μας. Δεν μας αφήνει χρόνο να κάνουμε τίποτε άλλο. Έστησε ένα Γκουλάγκ ειδικά για μας. Έχει εγκατασταθεί στη ζωή μας, τη δυναστεύει και με τον πιο ύπουλο και «λευκό» τρόπο την απειλεί, παριστάνοντας τον θιγμένο από μια φράση σε μια επιστολή που δημοσιεύσαμε, δήθεν «με αντάλλαγμα σημαντικές κρατικές θέσεις»!

To παραπάνω άρθρο του διευθυντή της Athens Review of Books δημοσιεύθηκε στο ifimerida.gr στις 23 Οκτωβρίου 2018.