σύνδεση

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η υπόθεση διώξεων της ARB

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η υπόθεση διώξεων της ARB Σίντνεϊ Νόλαν, "Η δίκη", 1947, Εθνική Πινακοθήκη της Καμπέρας.

 

 Ο ευρωβουλευτής κ. Κώστας Χρυσόγονος κατέθεσε στις 3 Οκτωβρίου 2018 την παρακάτω γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την πολυετή απηνή καταδίωξη της Athens Review of Books από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με στόχο το κλείσιμό της.

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Kostas Chrysogonos (GUE/NGL)
Θέμα: Ζήτημα προστασίας της ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα

Το περιοδικό «The Athens Review of Books» δημοσίευσε επιστολή αναγνώστη, που αναφερόταν στο πολιτικό παρελθόν του Έλληνα Yπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ως στελέχους του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντάς τον «πραγματικό γκαουλάιτερ του σταλινισμού». Η επιστολή ανέφερε ότι «δεν υπήρξε απλός θιασώτης και θαυμαστής αλλά και διαπρύσιος διαφημιστής» του καθεστώτος Χόνεκερ. Ο Ν. Κοτζιάς άσκησε αγωγή κατά του περιοδικού ζητώντας αποζημίωση 250.000 ευρώ. Δικαστικές αποφάσεις θεώρησαν ως συκοφαντικό τον χαρακτηρισμό «γκαουλάιτερ του σταλινισμού», παραβλέποντας ότι είναι αξιολογική πολιτική κρίση για ένα δημόσιο πρόσωπο. Χαρακτηριστικά, η αρεοπαγίτης Π. Ζωντανού εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η αναίρεση της Athens Review of Books, αλλά η ίδια καταψήφισε αργότερα την εισήγησή της και εν συνεχεία επελέγη από την κυβέρνηση Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Έκτοτε, ο κ. Κοτζιάς έχει δεσμεύσει και κατασχέσει τους λογαριασμούς της εκδότριας και του διευθυντή και τα έσοδα του περιοδικού από το Πρακτορείο Διανομής Τύπου, με προφανή στόχο το κλείσιμό του.

Θεωρεί η Επιτροπή ότι προκύπτει ζήτημα ελλιπούς προστασίας της ελευθερίας του τύπου, σε σχέση με την ανωτέρω υπόθεση;

 Υπενθυμίζουμε ότι για την υπόθεση αυτή

1) Η Athens Review of Books έχει κάνει αγωγή κακοδικίας η οποία θα εκδικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο στις 9 Οκτωβρίου 2018, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, 6 μμ. Κατηγορούμενοι είναι: Βασίλειος Πέππας (Πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Γεώργιος Λέκκας (Αντιπρόεδρος του ΑΠ), Πηνελόπη Ζωντανού (Αντιπρόεδρος του ΑΠ, αφού βεβαίως καταψήφισε την υπέρ της Athens Review of Books εισήγησή της), Αγγελική Τζαβάρα και Θωμάς Γκατζογιάννης (αρεοπαγίτες) που εξέδωσαν την υπ’ αριθ. 697/2017 απόφαση του Αρείου Πάγου) και οι Ερωτόκριτος Ερωτοκρίτου (αρεοπαγίτης), Κυριάκος Φώσκολος (πρόεδρος εφετών), Στυλιανή Μπλέτα (εφέτης) που εξέδωσαν την υπ’ αριθ. 4034/2015 απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

Βλ. περισσότερα στο https://goo.gl/F1vTgw

2) Η Athens Review of Books (Μαρία και Μανώλης Βασιλάκης) προσέφυγε διά του αξέχαστου καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

3) Οπλισμένος ο Κοτζιάς με τις ανωτέρω δικαστικές αποφάσεις οι οποίες ξεπλένουν εντελώς το σταλινικό παρελθόν του προχώρησε (με «εκτελεστή» τον Ι.Κ. Μαντζουράνη) στην δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της εκδότριας και των εσόδων από το Πρακτορείο Διανομής Τύπου, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι παραμένει σταλινικός.

4) Κρατά οικογενειακώς ομήρους τους ανθρώπους που εκδίδουν την Athens Review of Books από τις 24 Ιουλίου 2017. Η κόρη τους Δήμητρα (Μιμή) Βασιλάκη, έκανε ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας την αποδέσμευση του δικού της λογαριασμού, τον οποίο δέσμευσε ο Κοτζιάς καθώς σ’ αυτόν φερόταν συνδικαιούχος ο πατέρας της.

Βλ. περισσότερα στο https://goo.gl/Jo6ijq

5) Ενόψει της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο όλως τυχαίως το (παρα)κράτος κατέβασε την ιστοσελίδα της Athens Review of Books.

Βλ. περισσότερα στο https://goo.gl/iYhd3S

6) Το θέμα της καταδίωξης της Athens Review of Books έχει τεθεί ήδη στο Συμβούλιο της Ευρώπης με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, που εκπροσωπείται στην επιτροπή Media και Ελευθερίες του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον κ. William Horsley.

Βλ. περισσότερα στο https://goo.gl/SyhhF8