σύνδεση

Χρήστος Γιανναράς: Τροπάρια για δολοφόνους από άμβωνος

 

Ο Ελληνομέτρης θεολόγος Χρήστος Γιανναράς, στις αέναες επαναλήψεις του με τα κηρύγματα μίσους κάθε Κυριακή εκφράζει τον θαυμασμό του συνήθως για όσους έχουν διαπράξει τρομερά μαζικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτοί είναι οι ιδανικοί ταγοί. Οι δημοκρατικοί πολιτικοί ηγέτες είναι… κακοποιοί· σαν τον αρχέκακο όφι εκφράζουν την «αρχέκακη λοιμική». Ο Κοραής είναι ο μεγαλύτερος εγκληματίας κατά του «αρχοντικού γένους των Ελλήνων», αλλά στον Μπιν Λάντεν είδε τον… Κανάρη. Αυτό το «άθλημα» ασκεί σε έγκριτη εφημερίδα κάθε Κυριακή. Ήταν με τον Κάρατζιτς, τον Μλάντιτς, τον Μιλόσεβιτς και άλλους εκδοροσφαγείς, τους δολοφόνους της ίδιας της Γιουγκοσλαβίας. Όταν έσφαζαν στη Σρεμπρένισα και βομβάρδιζαν το Σεράγεβο αυτός έγραφε: «Οι Σέρβοι της Βοσνίας είπαν: όχι. Μόνοι, εναντίον όλων. Με την ξεκάθαρη σαφήνεια των ανθρώπων των αποφασισμένων να πεθάνουν. Όπως άλλοτε οι Έλληνες, το ’21 ή το ’40 στην Πίνδο. “Πώς το έκανες, Καπετάν Κωσταντή Κανάρη, πώς το κατόρθωσες να κάψεις την τουρκική ναυαρχίδα; Πώς το ’κανα; Να, εξύπνησα ένα πρωί και είπα: Καπετάν Κωσταντή, θα πεθάνεις.” (…) Πόσοι Έλληνες απομένουν που ονειρεύονται να ξαναβρεθούμε σαν λαός στο ιλιγγιώδες επίπεδο πολιτισμού των Σέρβων της Βοσνίας;» (Καθημερινή, 9.5.1993).

Την 11η Σεπτεμβρίου 2001 πάλι είδε τον Μπιν Λάντεν σαν …Κανάρη: «“Λοιπόν, πώς το ’κανες, καπετάν Kωνσταντή, να κάψεις την τούρκικη ναυαρχίδα; – Να, ξύπνησα ένα πρωί και είπα: Kωνσταντή, θα πεθάνεις”! Αλήθεια, μέσα στη ναυαρχίδα υπήρχαν αθώα τουρκόπουλα, ναύτες, μούτσοι – ήταν “τρομοκράτης” ο Kανάρης;» (Καθημερινή, 23.9.2001). Ε, όχι και τρομοκράτης ο καπετάν Μπιν Λάντεν! Αυτά τα λένε οι «γνωστοί εντόπιοι κουίσλιγκ της Νέας Τάξης» (στο ίδιο).

Αλλά πάντα σταθερή πυξίδα του είναι ο Ηγέτης του ξανθού γένους, ο Πούτιν:

«Τον ονειρικό έλληνα Πούτιν να τον φανταστούμε –στο παραμύθι που ζεσταίνει την καρδιά, σαν ενδορφίνες στο ψυχορράγημα– να ξεκινάει και αυτός αγώνα με τη Λερναία πολυκέφαλη Μαφία, των τυράννων και βασανιστών μας: Τα μαφιόζικα τάχα και κόμματα πολιτικά, την αρχέκακη λοιμική. Μαζί και τις μαφίες των συνδικαλιστών του δημόσιου τομέα. Να στέλνει ο ονειρικός έλληνας Πούτιν στη φυλακή ή έξω από τα σύνορα τους δικούς μας Χοντορκόφσκυ, κομματικούς ή συνδικαλιστές. Να ξαναστήνει από την αρχή θεσμούς, θωρακισμένα αδιάβλητους, κοινωνικού ελέγχου των κομμάτων και των συνδικάτων της δημοσιοϋπαλληλίας. Να αποκαταστήσει κράτος αυτόνομο και ακομμάτιστο, να καταλύσει οριστικά τη δικτατορία των εγκαθέτων.

Και τότε, μόνο τότε, να ψάξει για την εν διωγμώ ανθρώπινη ποιότητα που θα οργανώσει την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών φυσικών πηγών ενέργειας του Ελληνισμού: Να αξιοποιηθεί το πανανθρώπινα πολύτιμο κοίτασμα της γλώσσας. Η κριτική εγρήγορση. Η αριστοκρατία της δημιουργικότητας. Η αξιοκρατία της άμιλλας. Η επανασύνδεση της πολιτικής με την “πόλιν” και το άθλημα να “αληθεύει” ο βίος.» (Καθημερινή, 24.9.2008).

Άλλωστε «Στη μνήμη κάποιων Ελλήνων έχουν, ίσως, αποτυπωθεί εικόνες τηλεοπτικές από την επίσκεψη του Βλαδίμηρου Πούτιν στο Άγιον Όρος, τον Μάιο του 2016. (…) να δηλώνει με σιωπηλά σταυροκοπήματα την πίστη του – “έκανε την προσευχή του με τα χέρια του” όπως λέει ο Τολστόι για τον αγράμματο “Αλιόσα τον τσούκαλο” στο ομώνυμο διήγημά του. Αυτή ήταν η εικόνα του Πούτιν, προσκυνητή στο Αγιονόρος, πριν έξι χρόνια.». Τώρα τον συκοφαντούν σαν παρανοϊκό δολοφόνο τα διεθνή ΜΜΕ. «Υπάρχει ωστόσο και το ελεύθερο ακόμα Διαδίκτυο, που σώζει άλλη δυνατότητα πληροφόρησης, με διαφορετική οπτική. Χωρίς κρατικά ή διακρατικά εχέγγυα “εγκυρότητας”, μόνο με παραπομπές στη θυσιαστική εντιμότητα της τίμιας δημοσιογραφίας.» (Καθημερινή, 27.3.2022).

Εμείς οι ευσεβείς ορθόδοξοι ξέρουμε πως πρέπει πάντα να πολεμούμε τους «φονιάδες των λαών»: «Η Αμερική είναι απόφυση της Ευρώπης, η Ρωσία είναι σάρκα της» (Καθημερινή, 14.9.2008).