σύνδεση

Η New York Review of Books στηρίζει την ARB

Έκκληση προς τον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και προς τον Ντόναλντ Τουσκ, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Kwame Anthony Appiah, Harold Bloom, J.M. Coetzee, Linda Colley, and Jeffrey Eugenides, κ.ά.)
Η New York Review of Books στηρίζει την ARB

 

Η New York Review of Books (NYRB) δημοσίευσε  στις 28 Φεβρουαρίου το κείμενο της έκκλησης προς τους Προέδρους Γιούνκερ και Τουσκ στις που περιλαμβάνεται στο τεύχος της 21 Μαρτίου (Vol. 66, Number 5). H διεθνής κοινότητα πληροφορείται τους άθλους του ελληνικού Κράτους Αδίκου και την σταλινική καταδίωξη της ARB από τον Κοτζιά με τη χρησιμοποίηση του κρατικού μηχανισμού και «δικαστών-εργαλείων».

 

Το 2010 το περιοδικό The Athens Review of Books (ARB), το ελληνικό αντίστοιχο του New York Review of Books, δημοσίευσε επιστολή αναγνώστη που αναφερόταν στο πολιτικό παρελθόν τού μέχρι πρότινος Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά ως στελέχους του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντάς τον φανατικό σταλινικό («γκαουλάιτερ του σταλινισμού»). Ο Ν. Κοτζιάς (συγγραφέας βιβλίων με τα οποία υμνούσε το ολοκληρωτικό καθεστώς Χόνεκερ και τη δικτατορία Γιαρουζέλσκι) άσκησε αγωγή κατά του περιοδικού ζητώντας αποζημίωση 250.000 ευρώ.

Δικαστικές αποφάσεις το 2015 και 2017 θεώρησαν ως συκοφαντικό τον χαρακτηρισμό «ακραίος σταλινικός», παραβλέποντας ότι είναι αξιολογική πολιτική κρίση για ένα δημόσιο πρόσωπο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο υπουργός και η κυβέρνηση επενέβησαν στην λειτουργία της Δικαιοσύνης προκειμένου να ευοδωθεί η δίωξη κατά του περιοδικού. Μία από τις ισχυρότερες είναι ότι στον Άρειο Πάγο, ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, η εισηγήτρια της υπόθεσης πρότεινε να γίνει δεκτή η αναίρεση της ARB, διότι παραβιάστηκε η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Ελληνικό Σύνταγμα, αλλά η ίδια αργότερα καταψήφισε, χωρίς καμιά αιτιολογία, την τεκμηριωμένη γραπτή εισήγησή της και εν συνεχεία επελέγη από την κυβέρνηση Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Από τον Ιούλιο του 2017 ο Υπουργός Εξωτερικών έχει δεσμεύσει τους λογαριασμούς της εκδότριας και του διευθυντή της ARB και τα έσοδα του περιοδικού από το Πρακτορείο Διανομής Τύπου, με προφανή στόχο το κλείσιμό του.

Η μεθόδευση της πολυετούς εξοντωτικής δίωξης της ARB αποτελεί ακραία κατάχρηση της δυνατότητας που δίνει ο ελληνικός νόμος στους πολιτικούς να ασκούν αγωγές για αποζημίωση κατά εντύπων ζητώντας υπέρογκα ποσά. Και μάλιστα να τις κερδίζουν, παρά την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εκφοβίζοντας έτσι τον Τύπο και αποτρέποντας την άσκηση πολιτικής κριτικής. Περίπτωση τόσο παράλογης και τόσο απηνούς καταδίωξης όσο αυτής του (πρώην) Υπουργού Εξωτερικών εναντίον της ARB δεν έχουμε γνωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσφατα κατατέθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τρεις διαφορετικές ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών προς την Επιτροπή σχετικά με την δίωξη της ARB, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «η καταδίωξη της Athens Review of Books είναι ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία». Πριν λίγες μέρες μάλιστα ο πρώην Υπουργός ομολόγησε δημοσίως ότι «εθήτευσα στη σταλινική αριστερά» (23.10.2018), πράγμα που στην αγωγή του θεωρούσε συκοφαντικό και το οποίο δέχθηκαν τα δικαστήρια!

Κύριε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σας παρακαλούμε να εξαντλήσετε όλα τα μέσα που διαθέτει η Επιτροπή και το Συμβούλιο για να σώσει ένα έντυπο που τιμά τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό Τύπο.

Kwame Anthony Appiah
New York University
Harold Bloom
Yale University
J.M. Coetzee
University of Adelaide
Nobel laureate in literature, 2003
Linda Colley
Princeton University
Jeffrey Eugenides
New York University
Samuel Freeman
University of Pennsylvania
Anthony Gottlieb
All Souls College, Oxford
Stephen Greenblatt
Harvard University
Joseph Koerner
Harvard University
Mark Lilla
Columbia University
David Luban
Georgetown University Law Center
Mark Mazower
Columbia University
Ian McEwan
author
Daniel Mendelsohn
Bard College
Jan-Werner Mueller
Princeton University
Joyce Carol Oates
Princeton University
Steven Pinker
Harvard University
Joan W. Scott
Institute for Advanced Study
Keith Thomas
All Souls College, Oxford
Mario Vargas Llosa
Nobel laureate in literature, 2010
Michael Walzer
Princeton University
and 232 others

Την πλήρη λίστα των υπογραφών μπορείτε να βρείτε στο link